Sista radioduellen inför söndagens riksdagsval
Under länken kan du lyssa och se debatten:
http://www.radiotv.ax/player.con?iPage=72&iLan=1
Frihet och trygghet i vår vardag
De frågor som kommer att beröra dej mest i riksdagen de kommande fyra åren, och vilka jag ska jobba för, är de som berör din vardag. De är social trygghet, välfärd, arbete, skatter och pengar, företagande, utbildning och utveckling.
Vår sociala trygghet och välfärd ska bevaras även i framtiden. Det gör vi inte genom att socialisera samhället utan genom att sträva till full sysselsättning och försörja oss själva. Det ger oss frihet att bestämma över våra egna liv och ger oss trygghet i vår vardag.
Därför skall skatt på arbete inte höjas, snarare sänkas, så att vi ska uppmuntras till att jobba. Skatt på pension får heller aldrig vara högre än på arbete. Höjer vi beskattningen på kaptalinkomst kommer det att drabba de som har små kapitalinkomster allra hårdast, så som företagare, småsparare och pensionärer, Detta vill jag inte.
Rösta på mej och jag ska speciellt arbeta för de frågor som berör just din vardag. Jag ska även se till att samarbetet mellan Åland och Finland förbättras, där ordet misstro ersätts med förtroende, kontroll byts till förhandling och rättskamp utvecklas till ömsesidig dialog.
Genom förtroende och acceptans i riksdagen kan vi under de fyra kommande åren också koncentrera oss på att utvecka Åland i en positiv riktning vad gäller självstyrelsen och vårt svenska språk
Direktsänd valdebatt i Åland24
Programmet hittar Ni på webben och under länken nedan.
http://www.nyan.ax/aland24/
Förbättra levnadsstandarden för våra pensionärer
I vårt land finns det idag ca. 120.000 personer som lever enbart på folkpension. Denna pension är idag 687,74 euro per månad. Genom pensionsinkomstavdraget beskattas inte folkpension som utgör pensionärens enda pensionsinkomst. Gränsen är idag 8.170 euro/ år.
Jag anser att denna gräns bör höjas till 10.000 euro/ år. Detta skulle betyda att en pension på 815 euro i månaden skulle vara befriad från skatt. Höjningen av gränsen skulle kosta staten 54 miljoner euro per år. Detta finansieras med att exv. 2,6 % av lantbruksstöden istället ges till folkpensionerna.
Förra året delade nämligen Finland ut totalt 2,1 miljarder i lantbruksstöd. Av detta var 526 miljoner direkt inkomststöd. 2,6 % av lantbruksstödet är lika med 54 miljoner euro. Summan är exakt det belopp som behövs för att vi kan höja levnadsstandarden för de 120.000 personer med de lägsta pensionerna i vårt land. Samtidigt skulle vi fortfarande ha kvar drygt 2 miljarder att fördela till lantbrukarna.
Arbetsinvandring väcker känslor
Andelen människor i förvärvsarbete idag är 67 % av landets totala befolkning. År 2030 kommer denna siffra enligt beräkningar vara 58 %. Detta betyder att i princip bara hälften av vår befolkning förvärvsarbetar år 2030. Detta är inte en hållbar ekonomisk utveckling.
Exempelvis inom vårdsektorn kommer 185.000 personer att gå i pension fram till år 2025. De som kalkylerat med att exv. en höjd pensionsåldern skulle täcka behovet av arbetskraft har räknat fel. Därför måste vi tänka i nya banor.
För att vi ska kunna upprätthålla den nuvarande servicenivån i vårt land och ha tillräckligt med arbetskraft i framtiden är arbetsinvandring inte mera ett av många alternativ utan frågan är mera om hur vi på ett organiserat sätt får in invandrarna på vår arbetsmarknad i Finland.
Vi behöver klara spelregler kring detta och en klar strategi hur vi ska locka kompetent arbetskraft till vårt land. Konkurrensen är hård gällande kvalificerad arbetskraft i Europa.
Samhällets fördel är att arbetsinvandrarna kommer till vårt land den lagliga vägen och behandlas lika bra som alla andra. Vi kan denna väg begränsa den gråa arbetsmarknaden så att konkurrensen inte snedvrids. Samtidigt får vi arbetarna att betalar sina skatter hit och de kan i sin tur ta del av landets sociala service.
Det är inte ansvarsfullt att börja locka kvalificerad utländsk arbetskraft till landet först då det verkliga behovet har uppstått och vi märker att ingen mera betalar våra pensioner och våra andra sociala förmåner.
Arbetsinvandrarna måste ses som en samhällelig resurs i framtiden och skall välkomnas till vårt land – den lagliga vägen.
Ett trafiksäkert och rent Östersjön
Vi vet att Östersjön idag trafikeras av över 2000 fartyg dagligen. Där transporteras ca 170 miljoner ton olja varje år. Om Östersjön var en motorväg skulle detta betyda att 20.000 tankbilar skulle transportera olja där varje dag.
År 2009 hade vi 105 fartygsolyckor i Östersjön. Nästan alla olyckor inträffade nära hamnar eller kust. Tio procent av dessa olyckor förorsakade större eller mindre oljeutsläpp i Östersjön.
Om en stor oljeolycka skulle inträffa skulle det beröra hela Östersjön och också vår kust och våra stränder. Finland måste inom en rimlig framtid kräva ett enhetligt trafikledningssystem och en förstärkt oljeberedskap i hela Östersjöområdet för att förhindra och minimera detta. Därför kommer jag att sätta mej i förarsätet och få "action" i riksdagen gällande denna fråga.
För vilken redare vill förlora en oljelast värd 200 miljoner euro för att inte kunna navigera säkert pga ett oenhetligt trafikledningssystem? Eller vem av oss vill ha oljedränkta stränder pga att vi inte har en oljebekämpningsberedskap på bästa tänkbara nivå inom hela Östersjön? Ingen.
Min TV-reklam på YouTube
http://www.youtube.com/watch?v=PYyhaMONqng
Ansvarsfullt av Finland att inte skicka stridsflygplan till Libyen
Militäralliansen NATO har just nu 350 stridsflygplan i den av USA ledda insatsen för att bevaka flygförbudszonen i Libyen. Enligt de uppgifter jag idag fått från försvarsmakten kan man upprätthålla 400 stridsflygplan på de militärbaser och hangarfartyg på så kallat attackavstånd från Libyen. Över flygförbudszonen kan samtidigt operera bara 20 flygplan.
Sverige har beslutat att sända ner åtta Jas Gripen till dessa militärbaser till en kostnad om 200 miljoner kronor. För kommande humanitär krishjälp har Sverige avsatt 50 miljoner kronor, dvs fyra gånger mindre. Finland har beslutat att inte skicka ner några av sina Hornet F-18 plan men var bland de första att skicka ner humanitär hjälp till området.
Finland har en försvarmakt som är uppbyggd för att försvara vårt lands gränser och Hornetarna är köpta för att bevaka vårt luftrum. Enligt uppgift från försvarsmakten är våra flygplan idag inte utrustade med vapen för att preciseringsbomba från luft till mark, vilket vi redan tydligt sett på TV-bilder att det krävs nere i Libyen.
En viktig försäljningsfaktor i vapenindustrin är att vara ”conflict creditial” eller på svenska ”att ha konflikterfarenhet” i krigssituationer. Tyvärr finns det mycket som tyder på att bakgrunden till Sveriges beslut att skickat ner sina JAS Gripen till Libyen är just detta.
Finland och utrikesminister Alexander Stubb har enligt mej tagit ett ansvarsfullt beslut både ur ett fokrättsligt och humanitärt perspektiv genom att koncentrera alla sina insatser och pengar till krishantering på mark i Libyen.
Hornet F-18 fullt utrustad
Gult kort till Beijars inlägg gällande ”Asumaa har ändrat åsikt”
Rätt ska vara rätt. Det är så vi alla vill ha det. Därför är jag ledsen att konstatera att Beijar i ÅT den 4.4. hanterar sanningen lite ovarsamt och skriver att jag ändrat åsikt ifråga om huruvida Sannfinländarna kan ingå i kommande regering elle inte.
I stadsbiblioteket röstade jag nej och skrev också senare en insändare i ÅT där jag berättade mina argument till varför jag inte räckte upp handen för ett ja för Soini i kommande regering.
Tyvärr har Beijar inte grundat sin replik i fakta utan på andrahandsuppgifter. Därför Christian ser jag mej tvungen att ge dej gult kort, för det viktigaste är att vi kör ”fair play” och respekterar både medspelare och motspelare i denna match. Det gör åtminstone jag.
Privata företag bär upp vårt välfärdssamhälle
För att Finland ska kunna upprätthålla nivån på det välfärdssamhälle vi har idag behövs det 200.000 nya jobb inom den privata sektorn fram till år 2020. Och genom att vi idag lever längre än tidigare behöver vi ytterligare 300.000 nya arbetstagare pga åldersstrukturen.
För att hålla landets ekonomi i balans är det inom den privata sektor dessa arbetsplatser ska skapas, inte inom den officiella sektorn. Men hur kan vi hjälpa till för att detta ska ske?
Ett sätt är att staten/ landskapet stöder privatföretagandet och framförallt företag med tillväxtpotential. Stöd är bra så länge det inte blir en självklarhet, för pengar är bäst då det inte finns för mycket av dem. De bästa idéerna föds då kassan är tom. Det har jag själv varit med och erfarit.
Skattesänkningar är ett annat sätt. Det är dock inte alltid det som avgör för lika viktigt är att privatföretagarna får stöd i vardagen och att privata investerare satsar pengar. Idag är attityden lite den att pengar satsas för att göra bolagen lönsamma och därefter kunna säljas. På detta sätt uppstår ingen verklig tillväxt i vårt samhälle.
För det tredje är dagens utbildning alltför fokuserad på teoretisk undervisning där man hellre lär ut hur risker skall kalkyleras istället för att uppmuntra ungdomar till att starta eget. Att ha gjort en start up under studietiden visar på entrepenörsskap och framåtanda. Det är aldrig fel att ha detta i sin CV den dagen man är färdigt utbildad.
Françoise Sagan - "Pengar gör ingen lycklig, men jag gråter hellre i en Jaguar än i en buss"
Liberalernas valtidning i elektroniskt format ute på nätet
http://www.liberalerna.ax/files/lib_sid112_1.pdf