Lemland - tredje lyckligaste kommunen i landet!

Enligt tidningen Ilta-Sanomat är Lemland rankat som landets tredje lyckligaste kommun.

Undersökningen baserar sig på statistik gällande andelen invånare under 6 år och över 64 år, valdeltagande, andelen sysselsatta inom servicebranschen, antalet trafik-, egendoms- och våldsbrott, skatteprocenten, arbetslösheten och antalet skilsmässor. Nedan tio i topp listan:

1. Larsmo
2. Vårdö
3. Lemland
4. Lemu
5. Iniö
6. Föglö
7. Kronoby
8. Västanfjärd
9. Pertteli
10. Jomala

Totalförbud av snus

Nu är Finland på väg att införa totalförbud av snus medan tobaksrökningen vill man inte ens ta i med pincett. Vad grundidén bakom detta egentligen är kan man bara förundra sig över. Kanske en bidragande orsak är att finska staten årligen får in närmare 700 M€ i tobaksacciser medan man kammar noll gällande snuset. Därför är det säkert lättare att instifta totalförbud mot snus än mot tobak. Skadeverkningarna av tobaksrökning är betydligt större än för snus, men det verkar man inte notera överhuvudtaget. Dubbelmoral så det förslår.

Genom att Åland har en egen tobakslag kommer detta totalförbud knappast att införas här och det verkar ju sunt. Man ska inte stifta lagar där man börjar styra den enskilda medborgarens leverne och lagar man inte kan övervaka. Sen känns det något överdrivet att skjuta en mygga med kanon.

I det praktiska livet kommer detta totalförbud däremot påverka oss ålänningar i allra högsta grad. Som exempel kan jag bara undra hur jag ska våga "smuggla" med mej två burkar snus i ryggsäcken då jag ska upp och jaga älg till Övermalax. Åker jag fast i tullen i Åbo med två dosor kommer jag säkert att bötfällas för innehav av otillåten njutningsmedel.

Skall verkligen den finska staten styra den enskilda individen på detta sätt genom att bestämma vad man får njuta av eller inte?

RSS 2.0