Att döma fotboll är inte bara att springa

"The mind is a powerful thing and most people don´t use it properly" - Mark McGwire


Tidigare var det viktigaste att man kunde regelboken utan och innan. Då var du en bra domare. Nuförtiden är du en bra domare om du springer långt och snabbt och har kroppen svarvad som en 800-meters löpare.

Detta kan jag helt hålla med om. Om man har en bra fysik så orkar man springa med i matchen till sista minuten. För som alla vet, är det lättare att tänka klart då man inte är så trött och utmattad. Då är sannolikheten större att du gör ett rätt domslut än ett fel.

Men jag vågar påstå att det inte räcker med bara regelboken inpräntad i huvudet, denna 800-meters löpares kropp och fysiska kondition. I dagens fotboll måste man också kunna använda sin hjärna och läsa spelet. För utan detta element kommer domaren att springa slut på sig före han fått pipan i munnen och hunnit blåsa av matchen för full tid, oberoende hur bra fysisk kondition han har.

Vår hjärna klarar av det mesta men det följer inte med en manual då vi föds över hur vi skall använda den. Denna manual kan för en fotbollsdomare liknas vid regelboken. Där står det visserligen vad som är tillåtet och inte tillåtet på en fotbollsplan. Men tyvärr står det inte heller i denna manual hur vi praktiskt och från match till match skall tillämpa alla de regler som finns nerskrivna i regelboken. Denna egenskap lärs och fås bara genom lång erfarenhet och bara om du kan använda din hjärna till att läsa spelet rätt.

De rätta besluten på fotbollsplanen görs genom tankar, känslor, erfarenhet och upplevda händelser, inte genom att i stundens hetta börja tänka på vad som det står i regel 12 i regelboken.

 


En lång säsong kräver fysisk och mental styrka för en fotbollsdomare

Säsongen för en internationell fotbollsdomare är lång. Den börjar med träning i december, Ligacupen pågår från januari till mars och Veikkausligan börjar i slutet av april för att avslutas i mitten av oktober. Efter det återstår ännu internationella matcher i november och december. Med andra ord pågår fotbollssäsongen för en internationell domare året runt.

Att orka med detta kräver såväl fysisk som mental styrka, för en ständigt pågående säsong innehåller både toppar och dalar i prestationerna. Då allt flyter på bra och man får goda betyg från matcherna tänker man inte så mycket utan bara kör på. Då man kommer ner i sina dalar under säsongen börjar man fundera desto mera. Men jag har med åren lärt mej att inte oroas för svackorna. Jag bedömer inte mina prestationer bara på basen av de betyg jag får av domarkontrollanterna eller resultaten i konditionstesten. Det viktigaste är min fysiska och mentala nivå före, under och efter matchen.

Frågan jag ställer mej inför alla matcher är om jag är redo för just denna match? Om svaret är ja, då känner jag mej väl förberedd både fysiskt och mentalt för uppgiften. För då jag blåst igång spelet och avsparken sparkad, ja då finns det inte längre någon återvändo. Då gäller det bara att prestera oberoende om det handlar om Ligacupen i Eckeröhallen i februari eller Europa League på Celtic Park i december.


RSS 2.0