Likt svanens vita vingar är människans moral

Hela Europa sitter framför "dumburken" och glor på EURO2008. Just nu kretsar allt runt detta ekonomiska feomen. Alla är som paralyserade, t.o.m finnarna håller på Sverige! Och för all andel! Vi finnar har ännu en liten bit att kliva för att klättra upp på denna stege av europeisk sport av högkultur. Sverige är där men vi har ännu några  trappsteg att bestiga.

Problemet för Finland är inte det sportsliga - utan det ekonomiska. Inga slutspel, inga pengar och därmed inga spelare eller domare i stora slutspel som EURO2008. För att vi ska klara oss rent sportsligt, får vi tyvärr koncentrera oss på rent individuella grenar, som har en lång tradition inom finländsk idrott, nämligen backhoppning och spjut,

Låt svanens vita vingar nedan sybolisera dessa idrottsmän och deras framgång!



Fotbolls- och samhällsregler som vi accepterar

Samhället är uppbyggt på lagar och förordningar för att fungera. En fotbollsmatch är uppbyggt på regler och tolkningar som domare, spelare och ledare etc måste tolka och efterfölja för att få 90 minuter till ända. Men frågan är - vem har sagt så och varför måste alla åtlyda dessa regler och tolkningar?

Vi lever i en demokrati, åtmintone till pappers. Men vi ställs alla inför regler, normer och förordningar i vårt vardagliga liv. Vi kan omfatta dem eller ifrågasätta dem, men vi  är alla styrda enligt dem. Fast vi alla  har olika åsikter i frågorna, fungerar samhället och vi i det. Bara och enbart pga vår acceptans.

I en fotbollsmatch finns det skrivna regler som alla spelare bör vara medvetna om och efterfölja för att ett slutresultat ska kunna kunggöras. Likadant är det i vårt vardagliga liv - vi får inte köra för fort för då får vi böter.

Men vem har bestämt så? Vem har sagt att 1 + 1 är 2? Svaret är enkelt - någon har så bestämt och vi har så blivit lärda. Att ifrågasätta denna typ av självklarheter klassas som korkat, fast själva frågan oftast är mycket mer komplex än så. Kanske för komplex eller självklar för att någon överhuvudtaget ska fundera över den eller överhuvudtaget besvara den för oss?

Det är de enkla frågorna som gör livet lätt, men samtidigt så komplicerat och kanske är det därför vi avböjer oss från att överhuvudtager besvara eller ifrågasätta denna typ av frågor?

Men svaret på denna typ av frågor är enkla - som exv om vi ska ratifiera Lissabonfördrageteller ej?  Svaret på detta måste ges av en auktoritär (LR) och få en en social acceptans (vi ålänningar).  Därför kommer vi att leva vi som vi blivit lärda och som vi vi valt våra auktoritärer ( politiker) att bestämma.

Det vi ålänningar hoppas och litar på är att de auktoritära, som vi valt, gör det bästa för oss för, att vi fortsättningsvis ska kunna tävla med de  andra i Europa på samma villkor! Dock inte som ålänningar under EURO2008, för det behövs mera än bara Daja!

EURO2008 väcker känslor

EURO2008 har nu pågått snart en vecka. Vi har sett matcher spelade av de bästa lagen i Europa. Vi har sett mål göras och mål insläppta. Ibland har vi "läktardomare" tyckt att de varit korrekta, ibland har vi tyckt att de varit felaktiga.

Har alltid sagt att det är jäkligt lätt att vara domare framför Tv:n och får det bekräftat varje kväll. VI har sett några mål som godkänts fast spelaren stått offside. Tror att domarna själv också erkänt det efteråt att domsluten varit inkorrekta, efter att sett TV repriserna dagen efter match. Vad kan de annat göra?

Vad vi bör komma ihåg i detta sammanhang är, att under matchen har inte domarna tillgång till TV repriser utan de måste göra sina beslut på plats och ställe - och på en tiondels av en sekund. Är säker på att alla dessa domare gör sitt yttersta för att allt ska gå rätt till. Men situationerna i dagens fotboll uppkommer otroligt snabbt och domaren är bara en människa - precis som du och jag.

Skillnaden ligger i det att de springer med en puls på 95 % i 90 minuter, tillryggalägger mellan 11-15 km  och måste göra sina beslut omedelbart.Vi "läktardomare" kan sitta med en pilsner och en skål med ostbågar på bordet framför oss och "döma" med hjälp av en kameravinkel som i princip täcker halva spelplanen. Vi blir serverade repriser gång på gång av de tveksamma situationerna. Vi blir Europas bästa domare.

Teknologin finns säkert redan idag att i princip ersätta domarna på planen med kameraövervakning för att vi fottbollsfans ska få en absolut rättvisa. Men är det så vill vill ha det?

Sport has become big business

Sport has become a multi-billion dollar international industry. Sponsorship, merchandising and the world wide sale of media rights have fuelled the growth of the industry.

Athletes have become brands, earning as much and more from product endorsements and off field activities as they do on the pitch.

Clubs and sporting associations have realized that as rights holders they hold valuable assets that can be sold across media platforms and continents.

As the value of these assets has grown so has the potential for disputes .

RSS 2.0