Nutidens shipping= sälja snus

Nutidens shipping är speciellt för ett rederi lika med att sälja snus. I grund och botten var deras affärsidé att frakta folk (läs frakta) över från Åland till Sverige och vice versa. Sedan utvecklades detta till att varje passagerare skulle handla "kassen" full med tax-free produkter.

Nu handlar det inte bara om "kassen" utan nu ska man också sälja hockeybaggaran fullt med snus. För att man skall kunna fortsätta med denna handel så flaggarna man helt sonikt ut båten till Sverige. Mest skrämmande är det att troligtvis 90 % av snuset som säljs ombord säljs vidare på den illegala marknaden i Sverige. Det är klart att businesen är lockande då en dosa snus ombord på EL kostar 20 SEK och i Sverige 40 SEK. Men detta blundar man för.

Genom att EL flaggar ut sitt fartyg så kommer både kommunalskatt och samfundsskatt gå till den kommun där fartyget registreras. Detta betyder att eckeröbons komunalskatt, som jobbar ombord på fartyget, går till en svenk kommun. Men hemkommunen  Eckerö måste fortsättningsvis serva denna eckeröbo med skola, dagis, äldervård, sjukvård etc.

Ett totalt omoralistk sett att handla från EL:s sida. Kan knappast tro att de får så många sympatisörer med dylika rockader. Shipping kan tyvärr inte i längden handla om att sälja så mycket snus som möjligt. För att överleva ska man nog ha ett lite bredare perspektiv på sin verksamhet.


RSS 2.0