Fotboll och fair play

Fair play (på svenska rent spel) betyder för mej som människa och fotbollsdomare, att man gör saker rätt enligt de normer, regler och lagar som vi ställt upp. Inom fotbollen betyder fair play det att spelaren håller sig till spelets regler och agerar enligt dem på planen. Fair play innebär också ömsesidig respekt mellan spelare, tränare och domare.

Enligt de flesta så finns det bara ett sätt att vinna en fotbollsmatch på och det är genom att göra ett mål mera än motståndaren. Enligt min mening finns det betydligt värdefullare sätt att vinna fotbollsmatcher på än att göra mål och få tre poäng, Det är genom att göra saker rätt; respektera spelets regler, respektera medsplelarna, respektera domarna.

Att fuska till sig ett mål på det viset Thierry Henry gjorde i den direkt avgörande kvalmatchen mellan Frankrike och Irland, skulle personligen för mej inte ge stor tillfredsställelse. Tänk vilken ryggsäck fylld med skuldkänslor han kommer att få bära på resten av sitt liv då han vet, hela världen vet, att han tog ner bollen med handen och bröt mot reglerna, passade den till medspelaren som i sin tur nickade Frankrike till VM i Sydafrika. Dagen efter matchen var han mycket ångerfull och sade att Irland förtjänade omspel eller t.o.m. en plats i VM på grund av hans omoraliska och respektlösa beteende.

Den största vinnaren i denna match kunde ha varit Thierry Henry själv om han visat fair play. Men det är inte lätt att vara en man av heder då det gäller högt spel. Detta visade han klart och tydligt inför öppen ridå genom att bryta mot spelets regler och fuska till sig en seger.

För att slutligen belysa vad fair play inom fotboll betyder vill jag referera Pelé, den största fotbollsspelaren genom tiderna. Han sade: ”Människor, som värderat min karriär, har sagt att jag alltid var redbar och pålitlig. Detta påstående gör mig lyckligare än alla de mål jag gjort i hela min karriär”.


RSS 2.0