Från A till Ö - Mina tankar, funderingar och värderingar

A - Arbetesplatser. Alla ålänningar i arbetsför ålder bör ges möjlighet till ett jobb.

 

B – Bastu. Föredrar vedeldad istället för el. Både mijlövänligare och bättre.

 

C – Champions League. Har som fotbollsdomare dömt 62 internationella matcher i över 40 länder. Men fortfarande inte i Champions League. Drömmen lever!

 

D – Dagis. Ett tryggt ställe dit vi kan föra våra barn så att vi kan arbeta och försörja våra familjer.

 

E – Ekonomi. Jag är utbildad ekonom och har alltid ansett att vi måste hushålla med landskapets och kommunernas pengar så som vi gör med våra egna.

 

F – Fiske. En avkopplande fritidssysselsättning som jag gärna håller på med.

 

G – Gemenskap. Det är viktigt att vi alla respekterar varandra oberoende ålder, kön, ras eller språk.

 

H - Hälsovård. Alla på Åland bör ha tillgång till en välfungerande hälsovård oberoende om du bor i skärgården eller i Mariehamn.

 

I – IT. Vi ska erbjuda invånarna moderna digitala lösningar för att minska den offentliga byråkratin och därmed spara pengar.

 

J – Jag. Tycker att jag har en realistisk syn på på mej själv både vad gäller mina styrkor och svagheter.

 

K – Kostnader. Kostnaderna i landskapet och i kommunerna bör alltid vara i propotion till intäkterna. Bara den vägen kan vi ha en ekonomi i balans.

 

L – Lemland. Min hemkommun.

 

M – Marholm. Mitt smultronställe på Åland där jag bor med min familj och vår katt

 

N – Naturen. Förstör den inte för våra kommande generationer. De vill också sola på klipporna och bada i havet.

 

O – Oslo. Vi minns säkert alla vad som hände där för en tid sedan. Ett tryggt och säkert samhälle är något vi alla vill ha och bo i.

 

P – Paf. Min arbetsgivare sedan 2007, som ger sitt överskott till välgörande ändamål och till tredje sektorn på Åland.

 

Q – Inom bibliotekens klassifikationssystem SAB är Q signum för ekonomi och näringsliv. Det är områden där jag känner att jag kan göra värdefulla insatser både i lagtinget och på det kommunala planet.

 

R – Riksdagskandidat. Är stolt för de 736 rösterna jag fick i riksdagsvalet 2011 – Tack!

 

S – Skatter. Det är du och jag som med våra skatter upprätthåller vårt åländska välfärdssamhälle.

 

T – Tony. Det är jag, född 1968, utbildad ekonom och FIFA-domare.

 

U- Utbildning. Alla skall ha möjlighet, gammal som ung, att skaffa sig en gedigen utbildning som en investering för framtiden.

 

V – Vindkraft. Är vår framtida energikälla. Ska jobba för att också privata skall ha rätt att mata sin överloppsel till elnätet och få betalt för det. Den vägen kan vi bli självförsörjande.

 

W – Watt. Energiförbrukningen mäts i watt. Desto mera watt desto dyrare elräkning. Klokt för plånboken att begränsa elförbrikningen.

 

X – Den romerska siffran för tio. Vitsordet man ville ha i alla ämnen i skolan men fick inte riktigt det….

 

Y – Yxan. Ved till bastun får man genom att använda yxan. Bra motion också!

 

Z – Z. Namnet på en film från 1969, som vann två Oskars och baserar sig på verkliga händelser kring mordet på en framstående politiker i Grekland. Hoppas innerligt att det aldrig händer här på Åland.

Å – Åland. Vårt natursköna självstyrda örike som jag ska jobba för att det även framöver är den bästa platsen att bo och leva på.

 

Ä – Älgjakt. Det blir det i Övermalax i oktober där 80 älgar skall fällas.

 

Ö – Östersjön. Ett renare Östersjön gör oss alla lyckligare så att vi kan uppleva ett levande hav i framtiden.


En skola för alla men utan diagnos blir det ingen hjälp

Jag känner inte till ett enda parti på Åland som så här i valtider inte skulle tala för en skola för alla där alla elever ska få den bästa möjliga undervisningen.

 

Men då valet är förbi och alla återvänt till sina kommunstyrelserum så börjar man i normal ordning räkna pengar. Då infinner sig oviljan ganska snabbt att ge alla elever samma möjligheter att klara av sin skolgång på ett optimalt sätt.

 

Det är inte skolans ovilja att ge varje elev det stöd de behöver för att klara sig i det dagliga skolarbetet men utan diagnos får den enskilda eleven inte de resurser som behövs för detta i form av exv. assistenter.

 

Man kan lugnt säga att en diagnos, exv. ADHD, är dörröppnaren för eleven till en skola för alla men vägen dit är oftast lång och uppfattas av många föräldrar som jobbig. Plötsligt sitter du där med ditt barn som undersöks av olika myndigheter så som det var något större fel på din dotter eller din son.

 

Men så är inte fallet. Alla barn måste ses som individer som kanske är lite senare i sin utveckling eller fungerar lite annorlunda än andra. Så gör vi alla, oberoende är vi barn eller vuxna. Det kan vara fråga om små ändringar i livet som man behöver hjälp med för att allt ska fungera som för vilken annan person som helst.

 

Allt handlar idag om ekonomi men tyvärr också om ett sätt att tänka. Man gör bara det som lagen säger. Det leder till att de stora ”massorna” styr och inte den enskilde individens behov. Resurser och stöd måste också kunna ges utan diagnoser.

 


Mina svar på valmaskinen

Valmaskinen på www.jcimariehamn.ax/valmaskin/welcome.con gav följande resultat då jag jämförde mina svar mot de andra kandidaternas. Hade mest gemensamt med Tommy från Liberalerna och minst gemensamt med Clas-Folke från Ålands Framtid. Kan väl säga att det var ett ganska logiskt resultat.

 

 

Följande fem kandidater är de vars svar är MEST lika dina:

Namn

Parti

Överensstämmelse

Asumaa Tony

Liberalerna på Åland rf

100%

Sjöblom Tommy

Liberalerna på Åland rf

92%

Eckerman-Hartvik Jessica

Obunden Samling på Åland rf

90%

Sjöström Erica

Åländsk Center rf

90%

Lundberg Britt

Åländsk Center rf

88%

 

Följande fem kandidater är de vars svar är MINST lika dina:

Namn

Parti

Överensstämmelse

Hansen Clas-Folke

Ålands Framtid rf

63%

Karlsson Peter

Ålands Socialdemokrater rf

62%

Renvall Merja

Obunden Samling på Åland rf

62%

Haidari Benn

Liberalerna på Åland rf

60%

Appelqvist Henrik

Valmansförening för Henrik Appelqvist

57%


TV-licensen måste betraktas som en skatt, inte som en avgift

Genom att TV-licensen på 220 euro per år är påtvingande för varje hushåll, som har en licenspliktig TV-mottagare i hemmet, måste den beaktas som en skatt och inte som en avgift.

 

Den tekniska utvecklingen har tyvärr sprungit ifrån detta system, för vem kan idag exakt definiera vad en licenspliktig TV-mottagare är? Ska jag betala TV-licens om jag har en Iphone, Ipad eller bärbar dator hemma som jag kan se TV från? Enligt lagen ja.

 

Förutom att systemet med TV-licens är en mycket ineffektiv metod att finansiera public service, så är det även ett ingrepp i vår personliga integritet. Vilka andra fakturor på Åland drivs in genom att personer springer från dörr till dörr och undrar varför du inte betalt din TV-licens då du ligger i soffan i dina mjukisbyxor och ser på “Bonde söker fru”?

 

Som ålänning och skattebetalare vill jag att vi en gång för alla utreder vad som egentligen är public service och hur omfattande den ska vara på Åland.

 

Slå sen fast summan och ta in denna skatt som även kan kallas medieavgift via skattsedeln. Då alla är med och betalar förutsätter jag givetvis att avgiften sänks radikalt. Vill vi ha denna skatt lite mera rättvis kan den alltid göras progressiv, om så önskas. Sen spelar det ingen roll om man lyssnar på “Firarmix” på radio, ser på “Svenska Hollywoodfruar” på TV eller läser ÅRT:s nyheter på nätet.


Kandidatnumren nu officiella - 208 och 514

Idag blev då kandidatnumren äntligen officiella.

Det som Kajsa Bergqvist och jag har gemensamt är nummer 208 = världsrekort inomhus för damer i höjdhopp och mitt kandidatnummer i lagtingsvalet.

Vad jag kan associera nummer 514 till måste jag fundera på lite till....


208 - världsrekord i damernas höjdhopp inomhus

208 är det officiella världsrekordet i damernas höjdhopp inomhus. Rekordet innehas av Kajsa Bergqvist och hon hoppade 208 i Arnstadt 4.2.2006.

I morgon blir 208 ett officiellt tal i ett helt annat sammanhang.

Resurserna finns redan för en fungerande polisorganisation på Åland

Ålands polisinrättning med sina 86 tjänster är i jämförelse med fastlandets dito rätt liten. Exempelvis har Österbottens polisinrättning närmare 150 tjänster.

 

Polistätheten per invånare på Åland är en polis per 325 ålänningar. På fastlandet är samma siffra en polis på 681 finländare. Vi har drygt två gånger mera poliser per invånare på Åland än i övriga delar av landet.

 

I ÅT 15.9.2011 radar polismästaren Hägglund upp olika orsaker till varför den organisation hon leder inte fungerar och skyller på politikerna. Hon säger bl.a. att utan vissa tilläggsresurser så blir det svårt att organisera om polisen och att tre tjänster inte får tillsättas. De tjänster som hon talar om är tre tjänster som äldre konstapel, som jobbar på fältet.

 

Nu vill jag som politiker dra mitt strå till stacken och hjälpa dej Hägglund I att organisera om polisen på Åland. Den skulle se ut enligt följande:

Polismästare, överkommissarie (bitr.polismästare) som operativt ledande befäl för tre avdelningar: 1. Kriminalavdelningen, 2. Ordningsavdelningen samt 3.Avdelningen för tillståndsärenden.

 

Dessa tre avdelningarna skulle i dagliga ärenden ledas av en kommissarie, som måste vara befäl eftersom endast till befälet hörande kan göra beslut om anhållan, husrannsakan och andra tvångsmedel. Några flera tjänster behöver vi inte för att ha en operativt välfungerande polismyndighet på Åland. Och det bästa i detta förslag är att alla dessa tjänser redan finns inrättade hos polisen på Åland!


Jag kandiderar i både lagtings- och kommunalvalet

Söndagen den 16.10 är det åter dags för både kommunal- och lagtingsval. Jag kommer att ställa upp som kandidat i båda dessa val.

Vill man aktivt vara med och påverka och utveckla landskapet Åland eller sin hemkommun, så måste man med i matchen. Det hjälper inte att sitta på läktaren och ropa på domaren, för det ändrar inte på besluten.

De 736 rösterna, som jag fick i samband med riksdagsvalet senaste vår, har också gjort att jag känner ett stort stöd och att jag har ett stort ansvar för att ställa upp som kandidat även i dessa val.

De tre områden som ligger mej närmast om hjärtat och som jag bl.a. ska jobba för de kommande fyra åren, om jag blir invald, är:

1. landskapets och kommunens ekonomi
2. barndagvård, skola och äldreomsorg
3. hälsa och idrott

1. Ekonomin är grunden för allt. Landskapets och kommunens budgeter måste vara i balans, för utgifterna kan inte vara större än inkomsterna. Det förstår varje enskild medborgare och det måste också landskapet och kommunen inse.

Har vi landskapets och kommunens ekonomi i balans så kan vi också erbjuda en hög servicenivå för alla ålänningar oberoende var vi bor här på Åland. Servicenivån för oss får inte vara beroende av i vilken kommun vi bor.

2. Barndagvård, skola och äldreomsorg är de tre kärnområden som varje kommun måste erbjuda sina invånare. På dessa områden går det inte att spara sig till en hög servicegrad. Här måste vi ha pengar att investera i verksamheterna för att hålla en hög standard.

3. Vad gäller idrott och hälsa så ska jag jag jobba för att landskapet ska understöda kommunerna i deras investeringar i anläggningar för barn och ungdomar som lockar till spontanidrott. Ett mycket gott exempel har vi i Lemland, där jag varit med och byggt en sk. multiarena vid skolan. Största problemet med denna arena är att få skolbarnen in på lektion :-))

Det är också viktigt att det finna aktiviteter för alla kommuninvånare oberoende ålder. För en god hälsa gör oss gladare och lyckligare. Och dessutom förlänger det våra liv!

RSS 2.0