Åland och TV

Plötsligt har vi fyra aktörer som vill göra TV på Åland, nämligen Ålands Radio och TV, TV Åland, Åland24 (Nya Åland) och Ålandstidningen. Känns lite överdimensionerat, framförallt ur företagsekonomisk synvinkel.

Men det är bra att någon vågar satsa och i mitt tycke borde de privata aktörerna gynnas så att inte vi skattebetalare behöver belastas av detta (läs Ålands Radio och TV). Det finns redan flera reklamfinansierade TV-kanaler i etern som klarar sig utmärkt och det kommer säkert någon av de privata aktörerna också att göra.

Därför är jag tveksam till att Ålands Radio och TV skall börja producera lokal-TV för att sändas lokalt. I mitt tycke borde Ålands Radio och TV istället producera och sälja åländska program till YLE och FST5.

Hela Finland går över till digitala sändningar från den 1.9.2007 och det innebär bl a att alla finlandssvenska program kommer att samlas under en och samma kanal - FST5. Nu produceras programmen i Helsningfors, Vasa (exv Strömsö) och Åbo. Här borde Ålands Radio och TV inta en aktiv roll och även kräva att en del av programmen produceras även på Åland. 

Just nu har FST5 få tittare och ökar inte antalet finns det alltid den risken att kanalen läggs ner och alla svenskspråkiga progran försvinner ut YLE:s kanaler.  Därför är det av stor vikt att vi också här på Åland upprätthåller intresset för svenska och svenskspråkiga program i Finland genom att se till att samarbeta med YLE/ FST5 och producera högklassiga program om Åland. Detta skulle jag se som Ålands Radio och TV:s roll vad gäller TV på Åland. Inte som en konkurrent till de friskt satsande privata aktörerna.

Island och dess näringspolitik

Är just nu på Island för att döma A-landskampen Island-Kanada. Matchen spelas ikväll och är historisk på det viset att Island och Kanada aldrig tidigare mötts i en A-landskamp. Ej heller har en finsk/ åländsk domare dömt en A-landskamp där ena laget varit från Nordamerika. I kväll blir allt detta verklighet.

Som fjärde domare har jag en isländsk kollega som tillika är ägare av ett företag i livsmedelsbranschen. På middagen igår kväll berättade han lite om näringspolitiken här på Island.

Island är inne i en högkonjunktur som även vi på Åland befinner oss i. Just nu expanderar aluminiumindustrin mycket här. Aluminiumindustrin kräver oerhört mycket enerig vid förädlingsprocessen och enerig har Island hela berggrunden full av, nämligen kokande vatten. Därför är det intressant att förädla aluminium just här.

Problemet de stött på genom denna expansion är arbetskraften. Det finns helt enkelt inte tillräkligt av den för att täcka behoven. Så vad återstår? Jo, att försöka locka människor utifrån att komma till Island och jobba. För att göra detta attraktivt så "bjuder" Island bl a på gratis barndagvård för de nyinflyttade för viss tid. Allt detta för att göra tröskeln så låg som möjligt. Givetvis får Island tillbaka dessa pengar och detta genom skatterna.

Kanske något att fundera på när vi själv har samma angenäma problem på Åland?

Vad gäller livsmedelsbranschen så har de både förbud på export och import av kött (lamm, gris och nöt) så länge efterfrågan inte överskrider utbudet. Allt detta för att skydda de lokala producenterna. Men genom att vi är med i EU där alla varor och tjänster skall kunna flyta fritt mellan medlemsländerna, är detta nog inget alternativ för oss att befrämja lokalproduktion.

RSS 2.0