Fotbollsdomare och regeltolkning

1863 var året då de "moderna" fotbollsreglerna skrevs ner. Allt sedan dess har de 17 skrivna reglerna följt fotbollen ända till dags dato, och gör det fotfarande. Däremot har det under drygt hundra år uppkommit många oskrivna regler samt olika tolkningar som inte finns nedskrivna i regelboken.

Vad gäller regler är det alltid så att reglerna inte tolkar sig själva, det gör domaren. Så länge domaren inte alltför avvikande tolkar reglerna under en match, godkänner både spelare och den betalande publiken detta. Domaren och publiken har då samma tolkningskultur av hur fotbollsregler skall tolkas. Men under en fotbollsmatch uppkommer många situationer där tolkningskulturen mellan domare, spelare och publik sklijer sig från varandra.

Domaren har getts ett absolut mandat att tolka och tillämpa reglerna på spelplanen. Detta är en del av spelet och sker intuitivt eller rent reflexmässigt. Domare, såväl som spelare, måste vara på samma våglängd som spelets puls. Domaren är kapellmästaren som skapar rytmen och håller i taktpinnen. Han leder matchen, låter sig ledas och gör sina tolkningar och tillämpningar av reglerna inom spelets puls och rytm.

Tolkning utan reflektion - det är så domaren måste agera. Däremot tolkar spelare, publik och TV-tittarna reglerna reflexivt. De får mera tid och då främst mera tid till eftertanke. Därmed ges spelare och publik en stor fördel till att tolka reglerna och att ifrågasätta domaren beslut, vilket kan leda till vilda protester mot domslut ifall tolkningskulturen skiljer sig från varandra.

Domare har endast tid till eftertanke före själva matchen, eller efter matchen i diskussioner med domarkontrollanten eller andra domare. Trots att såväl domare som spelare, tränare, publik etc tolkar regler, är situationen dock väldigt olikartad. Framför allt i fråga om hur tolkningskulturen kan vara närvarande i själva tolkningen av en viss situation.

Den ideala situationen i en fotbollsmatch är att alla når till den nivå av förståelse, där reglerna förstås som hjälpmedel och inte som självändamål.


Massmedia och dess rapportering gällande sport

Har under sista gruppsspelsvecka varit i fotbollens fosterland England och London. Som vi alla vet är denna idrottshändelse en av de största i Europa under 2008. Men fotbollens fosterland England är inte delaktiga i EURO2008, efter att blivit utslagna i sista avgörande kvalmatchen mot Ryssland. Detta Ryssland slog ut Sverige i sista gruppspelsmatchen i  nupågående EURO2008 och gick vidare till kvartsfinal.  Detta har aldrig Ryssland gjort sedan Sovjetunionens tider.


Det så normalt fotbollsgalna England ligger så lågt som man bara kan ligga gällande detta mästerskap, både vad gäller intresset på de lokala pubarna, som i engelsk massmedia. 

Dagen efter att Sverige blivit utslaget skrev svensk massmedia sidor upp och ner om denna match. Vad skrev då tidningarna i England?


På torsdag morgon efter denna ödesdigra match för svensk (och i någon mån nordisk) fotboll,  läste jag The Times vid frukostbordet. Och vad kunde jag läsa på de tolv sportsidor de hade i tidningen?  Jo, följande:

De första fyra sidorna handlade om Royal Ascot, galopp, och om hästen Duke of Marmelade. Vad vi i uppe i Norden kopplar till Royal Ascot är att alla i den manliga delen av publiken bär smoking och att den feminina delen av publiken tävlar om vem som har den mest fachinerande hatten på huvudet.  Men vem visste något om denna internationellt berömd häst?


De följande tre sidorna handlade om ckricket och matcher i den engelska ligan som heter Twenty20 Cup.  Vem visste om detta på Åland och vem överhuvudtaget vet något om regler i ckricket?


Har sett på dessa matcher live varje kväll från Sky Sport men kan ärligt säga att jag inte har den blekaset aning om när matchen slutar och om hur de kommer fram till ett slutresultat. Men efter att pratat med en engelsk gentleman nere i hotellobbyn, så lär dessa ckicketmatcher hålla på i tre dagar förrän man kommer fram till vem som vunnit! Och däremellan har man enligt gentlemannen och reglerna varje dag hållit en sk. "afternoon tee"!  Fantastisk sport! Vem av oss skulle vara beredda  att sitta tre dagar på IP för att se IFK antingen vinna eller förlora?

Sju sidor avklarade och fortfarande inte ett ord om EURO2008! Och det kommer inte ännu! För följande två sidorna på sporten handlar om  matcher i engelska ligan i rugby, som Sky Sport sänt live varje dag. Nu uppe i nio sidor av tolv. Dags för fotboll. Not a word,yet!


Vad finns då kvar att rapportera på de återstår  tre sidorna om inte om fotboll och EURO2008? Jo, tennis och golf! Wibledom i tennis lär starta snart och inom golfen har Tiger Woods ont i knäet.


På halva sistaa sidan 10 noterar man att Ryssland slagit ut Sverige i EURO2008. Så rapporteras sport ute i världen. Hur stark är inte massmedias rapportering om vad som händer gentemot  oss, oberoende om det handlar om internationella händelser eller lokala?


RSS 2.0