Höstens mörker

Att bo på landet har sin tjusning tom när det är becksvart och ända man ser är månen som speglar sig mot vattnet.
image10

Hösten är här - granngubben släpade bort sin brygga

Nu kan man verkligen säga att hösten är här för nu tog granngubben med sig bryggan och åkte hem till stan över vintern!

image9


Storskrakshanen mätt efter ätit lite löja

Vi har utanför vårt vardagsrumsfönster under hösten fått följa med både gäddornas och storskrakarnas jakt på löja. Det har nämligen varit tjockt med löja vid vår strand i den grävda viken hela hösten och är det fortfarande.

Frågade därför Torbjörn Sundblom, som kan allt om fiske, vad detta beror på att löjan samlar sig i sådana mängder att det rent av uppstår ett 20-30  cm tjockt täcke av fisk. Han visste inte exakta svaret med berättade att fisken stimmar sig på hösten i grunda vatten då vattnen börjar kallna.

Torbjörn kunde också berätta att löjan inte är någon matfisk, inte ens för inlägg, utan endast foderfisk. Så där kunde jag på direkten glömma min affärsidé om inlagd löja till julen....

image3

Inget EM-slutspel för Finland men ett nytt VM-kval

Finland kämpade in i den sista minuten för att slå hål på Portugals nolla och därmed kvalificera sig för EURO2008. Men motståndet var övermäktigt och Finland hade i princip inte en enda kvalificerad målchans under hela matchen.

Efter att ännu Serbien vunnit över Kazakstan i den uppskjutna matchen med 1-0 genom självmål av en kazak, blev Finland till slut fyra i sin grupp. Så skillnaden att bli tvåa och EM-slutspel eller fyra, var denna gång ett mål ifrån.

Man kommer då osökt att tänka på bortamatchen mot Azerbajan som Finland förlorade 1-0.... Men nu finns det läge för revanch mot bl a detta lag genom det stundande VM-kvalet inför slutspelet 2010 i Sydafrika. För att kvala dit kan inte Finland tappa en enda pinne mot detta lag för där väntar några riktigt tuffa matcher mot Tyskland (världsranking 5) och Ryssland (världsranking 22). 

Med disiplinerat försvarsspel kan Finland klara av 0-0 i båda matcherna mot Tyskland. Mot Ryssland tror jag vi har en stor chans till seger på hemmaplan och oavgjort på bortaplan. Så chanserna finns men då får inte historien på bortaplan mot Azerbajan upprepa sig. 

Fotbollsdomaren- den glada amatören som gör de stora besluten

Fotboll och övrig idrott är idag en omfattande och betydande del av vår kultur. Samtidigt visar massmedia upp fall av regelnonchalans, våld och doping inom elitidrotten. Man kan fråga sig vilka normer och värderingar elitidrotten egentligen förmedlar till omvärlden. Likheten mellan etik och idrott är att bådadera måste visas om människan skall förstå dem. Det räcker nämligen inte med ord. Fotbollsarenorna är i dag ett extremt tydligt fält där spelarna bjuder åskådarna på etik i praktiken.


Fotbollen är idag en mångkulturell miljö, en arena, ett fält, där kunskap, färdighet och värderingar uttrycks, överförs och konkretiseras av spelare, ledare och domare. Med den ökade ekonomiska betydelsen fotbollen fått i de flesta samhällen påverkas aktörerna på denna arena både medvetet och omedvetet i sitt sätt att handla.


Idrottens och fotbollens ökade kommersialisering och professionalisering har gjort att insatserna, dvs det som står på spel i enskilda fotbollsmatcher eller en serie matcher, är av stort intresse för många inblandade, exv kommersiella krafter som investerare, vadslagare (och vadslagsningsbyråer), sponsorer, mediabolag, aktiesparare och idrottsliga krafter som föreningar, idrottsorganisationer, fan-klubbar etc samt enskilda individer i olika roller.

I UEFA Champions Leauge 2007/2008 fördelas 588,6 miljoner euro bland de deltagande klubbarna. Detta kan jämföras med det åländska näringslivets totala BNP som år 2004 var 687,0 miljoner euro.

Varje deltagande klubb garanteras 5,4 miljoner euro och segraren 23,7 miljoner euro. Pengarna delas ut enligt följande: 3 miljoner euro i deltagarbonus, 400.000 euro bonus för varje spelad match, 600.000 euro för varje seger och 400.000 euro för oavgjort. Detta betyder att seger i en Champions Leauge match ger klubben 1,0 miljoner euro i kassan!


De ökade ekonomiska intressen gör det allt viktigare att det idrottsliga perspektivet fungerar, dvs. att fotbollsmatcher följer regler och idrottskulturens ideal. I den praktiska situationen är det alltid domaren som skall garantera spelets rättvisa. Medan klubbarna och spelarna på planen förtjänar stora summor pengar både i form av lön och sponsorkontrakt, är domaren fortfarande den glada amatören som springer runt på plan och gör de stora besluten.

image4


RSS 2.0