Nytt gräs till Eckeröhallen

Idag, 21.5.2008, kom beskedet att Eckeröhallen Ab inte förlänger driftsavtalet med LR gällande Eckeröhallen efter år 2010. Det som säkert fick driftsbolaget att ta detta (enkla) beslut, var att LR inte är villig att bekosta ett nytt gräsunderlag till hallen. Vi pratar nu om ca. 200.000 euro. Ungefär samma pengar som budgeten för Ålandsdagarna i Helsingfors överskreds med eller som trafikmisnister Runar Karlsson asfalterade om en vägsträcka till Eckerö för så  att man skulle få bättre underlag att köra dragracing på allmän väg.

Samtidigt som driftsbolaget ger LR detta beslut, gör man sitt bästa resultat någonsin, minus 18.000 euro. För att gemene man skall förstå hur bra detta resultat egentligen är kan nämnas att Botniahallen i Vasa år 2007 gjorde ett resultat på minus 336.742 euro. I år beräknas underskottet att uppgå till 370.418 euro, vilket gör att de två ägarna, Vasa stad och Korsholms kommun, solidariskt får punga ut med 185.209 euro i driftsbidrag vardera.

Vad LR bör tänka på är att Eckeröhallen är byggt på mark som driftsbolaget äger. Detta kommer i fortsättningen betyda att LR måste arrendera detta markområde av driftsbolaget och troligtvis även i fortsättningen också sköta driften, marknadsföring och försäljning av tider i hallen. Har man inom LR räknat ut vad detta kommer att kosta på årsbasis? 


En ny matta skulle medföra en investeringskostnad på 200.000 euro och en avskrivningskostnad på 20.000 euro per år.  Ifall pengarna måste lånas, kommer givetvis räntekostanderna till. Kanske det ändå vore rent samhällsekonomiskt  klokare att investera i en ny matta i hallen och förlänga driftsavtalet med det privata driftsbolaget Eckeröhallen Ab? Jag har svårt att tro att LR vill socialisera denna typ av verksamhet.


RSS 2.0