Momslagen skärps - alla förlorar

Gränsen för momsfria försändelser har nu slutgiltigt sänkts av riksdagen. Detta kommer direkt att negativt påverka businessen för de bolag som sysslar med denna form av verksamhet. På Åland är det Posten Åland och Pectus.

Några direkta faktabaserade kalkyler för varför detta gjorts av riksdagen i Finland har jag inte sett och verkar som det inte riktigt finns sådana heller. Känns mera som att beslutet är gjorda "på känsla". För mej känns det mycket konstigt att man väljer denna linje i riksdagen för att försämra förutsättningarna för företag att existera i det egna landet. Eller glömde man bort att också Åland hör till Finland?

Beslutet medför att denna verksamhet nu bara flyttas utanför vårt eget lands gränser med den fäljden att arbetsplatserna och skatteintäkterna minskar. Är det verkligen denna typ av näringspolitik vi skall föra i vårt land?

Jorförvärvstillståndet på Åland - lagen bör kunna ändras

Nu har då slutligen (kan vi väl säga) domen kommit gällande jordförvärvstillståndet för Bryggan Fastigheter Ab gällande jordförvärvstillstånd, där lr avslog bolagets ansökan. http://www.nyan.ax/nyheter/?news_id=60428&news_instance=2

Att det blev avslag var säkert juridiskt det enda rätta om man bara tolkat lagboken. Men skulle vi ta med etiska aspekter och tänka på individen som sådan så kunde beslutet ha varit ett annat. Men som sagt känner inte lagen till denna dimension.

Personligen tycker jag att lagen kunde ändras så att alla, som vill flytta till Åland för att jobba och bo, skall åtminstone kunna bygga sitt boende på en av kommunen planerat område, oberoende om tomten angränsar till vatten eller inte.

Åland behöver en lagspelare på den stora arenan

Under en presskonferens igår i lagtingshuset presenterade Lib-FS sina kandidater på den gemensamma listan inför det kommande riksdagsval som äger rum den 17.4.

http://www.nyan.ax/nyheter/index.pbs?news_id=60265

http://www.alandstidningen.ax/article.con?id=25508&iPage=1

Som Ni kan konstatera så finns jag med som en av Lib:s kandidater. Grundorsaken varför jag ställer upp är bl.a. att jag vill att ålänningarna ska kunna gå till ett riktigt val med ett brett utbud av kandidater, där alla har frihet att välja just för den en lämplig kandidat.

Som internationell fotbollsdomare har jag fått uppleva de stora arenorna ute i Europa och skipat rättvisa på dem. Som alla vet är fotboll ett lagspel där man i främsta rummet skall respektera varandra. Politilk är likaväl ett lagspel med respekt för medspelare och de olika partierna. Den stora arenan på Åland är lagtinget och i republiken riksdagen.

Det är på denna stora arena - riksdagen- där jag vill att ålänningar skall komma till tals. Min vilja och mitt mål är att vara den åländska lagspelaren som för Åland framåt på denna arena.


RSS 2.0