Liberalerna segrade- 32 % av alla angivna röster!

Så har äntligen ålänningarna fått säga sitt i detta val. Liberalerna kammade hem 4173 röster eller 32 % av alla angivna och ökade med tre mandat och blev Ålands största parti. Personligen kände jag att det skulle gå bra men att Lib skulle få 10 mandat vågade jag inte riktigt hoppas på. Min gissning låg på 8-9 mandat och hoppeligen ett mera än centern.  Men så blev det och det är vi mycket glada för. Tack alla ålänningar!

Gunnar Jansson och Viveka Eriksson var de största profilerna alla kategorier. Liberalerna med denna duo i spetesen kommer att leda Åland de närmaste fyra åren och det kommer de att göra bra!

Att Socilademokraterna skulle backa kunde man känna redan långt innan. Tror att de föll på eget grepp (läs Barbro Sundback). För många egenhändiga ageranden från hennes sida ledde säkert till att väljare svek denna gång. Att snart mammalediga Camilla Gunell skulle gå så bra var däremot positivt. Kan man förresten vara mammaledigt från lagtinget?

Centern och Obunda lyckades öka med ett mandat. Det är bara att gratulera. Att däremot FS tappade ett var ju synd för dem men det räcker inte med en enda stor profil som Roger Jansson för att vinna val. ÅF trampar vatten och kommer så göra även i framtiden.

Personligen fick jag 24 röster i lagtingsvalet. Detta gav mej en 96:e plats bland de totalt 205 kandidater. Det är jag glad för och får tacka alla som röstade på mej.

I kommunalvalet däremot gick det riktigt bra. 33 röster, sjätte mest röster och en plats i kommunfullmäktige! Det var mitt stora mål och det uppnådde jag tack vare Er lemlänningar! Stort tack! Att jag sedan fick näst mest Lib- röster efter Sune Eriksson gör inte saken alls sämre. Nu gäller det bara att kavla upp ärmarna och jobba för att göra Lemland till Ålands bästa kommun att leva och bo i!

Grunda Ålands Idrottsinstitut - öka folkhälsan på Åland

LR har i flera år finansierat infrastrukturen kring idrott på Åland och kommer förhoppningsvis att fortsätta med det i någon mån även i framtiden. Dessa anläggningar ger oss en god grund för att utöva de flesta idrotter på Åland.

Vad Åland däremot inte satsat på är utbildningsområdet inom idrott, motion och hälsa (idrotts/fritidsledare och idrottsinstruktörer).  Ett idrottsinstitut på Åland skulle komplettera detta område.

För att finansiera delar av utbildning skulle Ålands Idrottsinstitut även fungera som ett träningscenter för idrottsföreningarna, testcenter för motionärer och idrottare, evenemangscenter för barn och ungdomar (lägerskolor, motionsbetonade konfirmationsläger) och konferenscenter för företag med kombinerade motions- och friluftsaktiviteter.

För att öka folkhälsan på Åland skulle institutet vara specialister på ordnande av kurser i motion och välmående där åldrandet, hjärnans hälsa samt vardagsmotionens, avkopplingens och vilans betydelse skulle kartläggas. Detta skulle ge oss ålänningar mer ökad funktionsförmåga, arbetsförmåga och livsglädje.

I Finland finns i dagsläget 11 idrottsinstitut där dessa utbildningar ges. Det enda svenskspråkiga idrottsinstitutet ligger i Solvalla, Esbo.  



Sätt Åland på idrotts- och motionskartan och grunda Ålands Idrottsinstitut!

Åland håller på att internationaliseras

Språkfrågan har länge varit en het fråga på Åland och framförallt för vissa partier/ människor.  Detta är ju helt naturligt genom att vissa människor ser hur även Åland internationaliseras och därför börjar känna sig hotade. Varför vet jag inte men det kan säkert bero på att jag ser språk som en värdefull resurs för vårt moderna åländska samhälle och inte som något hot.

Däremot håller jag med och kräver, som många andra av oss ålänningar, att myndighetsspråket är svenska och skall så förbli. Här måste vi stå på oss och kräva svenska. Det räcker inte bara med att klaga på att "allt är bara på finska".

År 2000 var det 93,8 % som talade svenska på Åland, 4,8 % talade finska och 1,4 % talade något annat språk än dessa två nämnda. År 2006 var sifforra 91,7 % svenska, 5,0 % finska och 3,3 % övriga språk (ÅSUB). 

Att tala om att Åland håller på att förfinskas är väl ändå lite att ta i. Enligt statistiken har de finsktalande ökat med 0.2 % eller 114 personer på sju år, vilket ger 16 personer per år i medeltal. Vad gäller antalet ålänningar som talar annat språk än finska och svenska, så har de ökat med 1,9 % på samma tid från 369 personer år 2000 till 887 personer år 2006, dvs 518 personer. Detta ger i medeltal en ökning med 74 personer/ år.

Alla med lite bondförnuft förstår att de finsktalande på Åland, som har ökat med 114 personer på sju år, inte är något hot mot att Åland förfinskas. Ålanningar med övriga språk har ökat med 518 personer på samma tid. Detta ser jag inte heller som något hot. Detta är en naturlig process i hur den demografiska fördelningen ändras och lever med tiden.

Om trenden håller i sig så är antalet finskspråkiga på Åland år 2012 5,2 % och personer med övriga språk 5,5 %. Detta kan väl ej vara förfinskning? Jag skulle kalla detta internationalisering!

Föräldrarnas lön och studiestöd

I fastlandet kommer gränsen för föräldrarnas inkomst att höjas från 41.000 euro till 60.000 euro för att det skall påverka ungdomarnas studiestöd. Detta kommer att gälla från den första november. Enligt AMS kommer inte samma höjning att ske på Åland.

Varför skall våra ungdomar studera på sämre villkor än ungdomarna i fastlandet? Och varför skall föräldrarnas inkomst överhuvudtaget påverka ungdomarnas studier?

Jag ser detta som en jämställdhetsfråga och kräver lika villkor för alla studeranden oberoende var man bor i landet.

RSS 2.0