Åland och TV

Plötsligt har vi fyra aktörer som vill göra TV på Åland, nämligen Ålands Radio och TV, TV Åland, Åland24 (Nya Åland) och Ålandstidningen. Känns lite överdimensionerat, framförallt ur företagsekonomisk synvinkel.

Men det är bra att någon vågar satsa och i mitt tycke borde de privata aktörerna gynnas så att inte vi skattebetalare behöver belastas av detta (läs Ålands Radio och TV). Det finns redan flera reklamfinansierade TV-kanaler i etern som klarar sig utmärkt och det kommer säkert någon av de privata aktörerna också att göra.

Därför är jag tveksam till att Ålands Radio och TV skall börja producera lokal-TV för att sändas lokalt. I mitt tycke borde Ålands Radio och TV istället producera och sälja åländska program till YLE och FST5.

Hela Finland går över till digitala sändningar från den 1.9.2007 och det innebär bl a att alla finlandssvenska program kommer att samlas under en och samma kanal - FST5. Nu produceras programmen i Helsningfors, Vasa (exv Strömsö) och Åbo. Här borde Ålands Radio och TV inta en aktiv roll och även kräva att en del av programmen produceras även på Åland. 

Just nu har FST5 få tittare och ökar inte antalet finns det alltid den risken att kanalen läggs ner och alla svenskspråkiga progran försvinner ut YLE:s kanaler.  Därför är det av stor vikt att vi också här på Åland upprätthåller intresset för svenska och svenskspråkiga program i Finland genom att se till att samarbeta med YLE/ FST5 och producera högklassiga program om Åland. Detta skulle jag se som Ålands Radio och TV:s roll vad gäller TV på Åland. Inte som en konkurrent till de friskt satsande privata aktörerna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0