Varför återvinner vi inte våra plastkassar?

Enligt det gällande EU-s direktivet om återvinning av platsförpackningar måste 15 % av plastförpackningarna återvinnas. Från början av 2008 kommer detta krav att höjas till 22,5 %.


Alla återvinningsflaskor är tillverkade av polyetylentereftalan. Det är dessa flaskor vi i folkmun kallar för PET-flaskor. Exv läsk- och ciderflaskor är av denna typ. Från årsskiftet kommer även öl att börja säljas på denna typ av flaska.


Att samla in återvinningsbara pastflaskor är inget större problem genom att vi får pant för flaskorna och det finns ett fungerande återvinningssystem.


Ett däremot större problem är plastkassarna. Vem har inte stött på problemet med alla de plastkassar som hopar sig under diskbänken? Varför finns det inget återvinnigssytem för just dessa plastkassar på Åland? Som jag förstått det så hamnar dessa som osorterat avfall och bränns upp.


För att Åland skall föregå med gott exempel, överträffa det nya EU-direktivet med råge och leva upp till en samhälle som satsar på hållbar utveckling, anser jag att vi snarast bör få igång ett system för att samla in och återvinna de plastkassar som nu bränns upp. Ett annat alternativ är ju att alla börjar använda sig av papperkassar eller tygkassar. Tror också att många hushåll på Åland skulle bli glada av att det fanns ett fungernade åter-vinningssystem för detta och alla kunde genom detta bidra till ett miljövänligare Åland. Det är vi själva som måste göra något för miljön för det är ju vi personligen som producerar alla sopor.


Kommentarer
Postat av: Emma

Håller fullständigt med om att man på nåt sätt borde återvinna plastkassarna.

2007-10-13 @ 20:10:31

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0