Fotbolls- och samhällsregler som vi accepterar

Samhället är uppbyggt på lagar och förordningar för att fungera. En fotbollsmatch är uppbyggt på regler och tolkningar som domare, spelare och ledare etc måste tolka och efterfölja för att få 90 minuter till ända. Men frågan är - vem har sagt så och varför måste alla åtlyda dessa regler och tolkningar?

Vi lever i en demokrati, åtmintone till pappers. Men vi ställs alla inför regler, normer och förordningar i vårt vardagliga liv. Vi kan omfatta dem eller ifrågasätta dem, men vi  är alla styrda enligt dem. Fast vi alla  har olika åsikter i frågorna, fungerar samhället och vi i det. Bara och enbart pga vår acceptans.

I en fotbollsmatch finns det skrivna regler som alla spelare bör vara medvetna om och efterfölja för att ett slutresultat ska kunna kunggöras. Likadant är det i vårt vardagliga liv - vi får inte köra för fort för då får vi böter.

Men vem har bestämt så? Vem har sagt att 1 + 1 är 2? Svaret är enkelt - någon har så bestämt och vi har så blivit lärda. Att ifrågasätta denna typ av självklarheter klassas som korkat, fast själva frågan oftast är mycket mer komplex än så. Kanske för komplex eller självklar för att någon överhuvudtaget ska fundera över den eller överhuvudtaget besvara den för oss?

Det är de enkla frågorna som gör livet lätt, men samtidigt så komplicerat och kanske är det därför vi avböjer oss från att överhuvudtager besvara eller ifrågasätta denna typ av frågor?

Men svaret på denna typ av frågor är enkla - som exv om vi ska ratifiera Lissabonfördrageteller ej?  Svaret på detta måste ges av en auktoritär (LR) och få en en social acceptans (vi ålänningar).  Därför kommer vi att leva vi som vi blivit lärda och som vi vi valt våra auktoritärer ( politiker) att bestämma.

Det vi ålänningar hoppas och litar på är att de auktoritära, som vi valt, gör det bästa för oss för, att vi fortsättningsvis ska kunna tävla med de  andra i Europa på samma villkor! Dock inte som ålänningar under EURO2008, för det behövs mera än bara Daja!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0