Privata företag bär upp vårt välfärdssamhälle

För att Finland ska kunna upprätthålla nivån på det välfärdssamhälle vi har idag behövs det 200.000 nya jobb inom den privata sektorn fram till år 2020. Och genom att vi idag lever längre än tidigare behöver vi ytterligare 300.000 nya arbetstagare pga åldersstrukturen.

För att hålla landets ekonomi i balans är det inom den privata sektor dessa arbetsplatser ska skapas, inte inom den officiella sektorn. Men hur kan vi hjälpa till för att detta ska ske?

Ett sätt är att staten/ landskapet stöder privatföretagandet och framförallt företag med tillväxtpotential. Stöd är bra så länge det inte blir en självklarhet, för pengar är bäst då det inte finns för mycket av dem. De bästa idéerna föds då kassan är tom. Det har jag själv varit med och erfarit.

Skattesänkningar är ett annat sätt. Det är dock inte alltid det som avgör för lika viktigt är att privatföretagarna får stöd i vardagen och att privata investerare satsar pengar. Idag är attityden lite den att pengar satsas för att göra bolagen lönsamma och därefter kunna säljas. På detta sätt uppstår ingen verklig tillväxt i vårt samhälle.

För det tredje är dagens utbildning alltför fokuserad på teoretisk undervisning där man hellre lär ut hur risker skall kalkyleras istället för att uppmuntra ungdomar till att starta eget. Att ha gjort en start up under studietiden visar på entrepenörsskap och framåtanda. Det är aldrig fel att ha detta i sin CV den dagen man är färdigt utbildad.


Françoise Sagan - "Pengar gör ingen lycklig, men jag gråter hellre i en Jaguar än i en buss"

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0