Höjning av pensionsåldern - ett ineffektivt sätt att förlänga arbetskarriären

Det finns röster i vårt land som mekaniskt vill höja den nedre gränsen för pensionsåldern från nuvarande 63 år till 65 år för att förlänga vår arbetskarriär. Finlands näringsliv EK säger att hållbarheten i den offentliga ekonomin försämras om inte arbetskarriären förlängs genom att höja pensionsåldern. Ifall detta inte görs hotas arbetspensionsavgifterna enligt EK att stiga från nuvarnade nivå med 4-6 %.

Enligt min mening är höjningen av pensionsåldern ett ineffektivt sätt att sköta detta. Ett mera effektivt och kreativt sätt är att förlänga arbetskarriären i början av den genom att få studerande snabbare ut i arbetslivet. Och hur gör vi det? Receptet nedan:

Idag inleder finländarna sina högskolestudier i medeltal vid 23 års ålder. Genom att sänka åldern för studiernas inledande med ett och ett halvt år, ge bättre studiehandledning i gymnasier, högskolor och universitet samt ordna mera möjligheter till sommarstudier, så får vi studerande snabbare ut i arbetslivet. Bara med dessa metoder kan vi enligt studentorganisationerna i landet förlänga arbetskarriären med närmare tre år.

Är det inte bättre och kreativare att förlänga arbetskarriären med tre år i början än att med våld förlänga den med två år i slutet?





Kommentarer
Postat av: Simon Holmström

Livet är en bildningsprocess, men som mest får man kunskap i yngre dagar. Det är då man ska lära känna sig själv och skapa uppfattning om världen i stort.



Det kan ta många år för vissa att utbilda sig till det man vill bli, men jag säger att det är okej. Ju mer man studerar, ju aktivare samhällsmedborgare och arbetstagare/företagare blir man i äldre dagar. Låt utbildningen ta tid för de som vill.

2011-03-26 @ 09:38:49
URL: http://simonkolina.blogg.se/
Postat av: Smsa Låna

Jag hittade din sida av en ren slump och jag har läst några av dina inlägg - det märks att du gillar att skriva :D

2011-07-20 @ 09:15:45
URL: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0