Resurserna finns redan för en fungerande polisorganisation på Åland

Ålands polisinrättning med sina 86 tjänster är i jämförelse med fastlandets dito rätt liten. Exempelvis har Österbottens polisinrättning närmare 150 tjänster.

 

Polistätheten per invånare på Åland är en polis per 325 ålänningar. På fastlandet är samma siffra en polis på 681 finländare. Vi har drygt två gånger mera poliser per invånare på Åland än i övriga delar av landet.

 

I ÅT 15.9.2011 radar polismästaren Hägglund upp olika orsaker till varför den organisation hon leder inte fungerar och skyller på politikerna. Hon säger bl.a. att utan vissa tilläggsresurser så blir det svårt att organisera om polisen och att tre tjänster inte får tillsättas. De tjänster som hon talar om är tre tjänster som äldre konstapel, som jobbar på fältet.

 

Nu vill jag som politiker dra mitt strå till stacken och hjälpa dej Hägglund I att organisera om polisen på Åland. Den skulle se ut enligt följande:

Polismästare, överkommissarie (bitr.polismästare) som operativt ledande befäl för tre avdelningar: 1. Kriminalavdelningen, 2. Ordningsavdelningen samt 3.Avdelningen för tillståndsärenden.

 

Dessa tre avdelningarna skulle i dagliga ärenden ledas av en kommissarie, som måste vara befäl eftersom endast till befälet hörande kan göra beslut om anhållan, husrannsakan och andra tvångsmedel. Några flera tjänster behöver vi inte för att ha en operativt välfungerande polismyndighet på Åland. Och det bästa i detta förslag är att alla dessa tjänser redan finns inrättade hos polisen på Åland!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0